Un mall înainte, doi pași înapoi

parklake_entrance_64438500
foto: economica.net

În vremuri imemoriale, nu existau decat 1 sau 2 mall-uri prin orașul București. Am pierdut de mult numărătoarea când au început să se înmulțească ca ciupercile după ploaie și au modificat ambientul urban și arhitectural al multor zone bucureștene Nu cred ca mai exista vreun cartier necotropit de mall-uri. Era odată și un cartier micuț, dristor, linistit si parcă total deconectat de la agitatia frenetică a Bucureștiului. Stop! Până aici! Aveți nevoie de un mall în viața voastră, în cartierul dvs!

Îmi amintesc când în loc de mall, era un spațiu imens din care puteai face orice voiai: spital,complex sportiv,biblioteca sau, de ce nu, chiar toate aceste 3 lucruri împreuna , destul de utile societății, dar nu a fost să fie..mall-ul prevalează întotdeauna. Pe principiul că în curând o să apară în buletin și mall-ul de care aparții, sub secția de poliție, s-au pus pe construit băieții și astfel o zonă agreabilă s-a transformat într-o aglomerație infectă în care stai 10 minute la semafor, ca pieton, să traversezi intersecția de la Piața Râmnic. Era nevoie de un mall fix aici? Ce mai contează, funcționează deja de 1 an și jumătate și din ce observ nu duce lipsă de clientelă. Desigur, există și mall vitan prin prejmă, dar acea clădire cred că e deja parte din patrimoniul cultural al Bucureștiului la ce vechime are.

Ok, fiecare cartier cu mall-ul lui să fie, dar atunci de ce zona e plină de mașini cu numere de județe din toate colțurile țării care intră în parcările din park lake? Exmplicația ar fi că mall-urile sunt mai nou obiective turistice, care trebuie bifate ca văzute de turiștii români, ca să fii în pas cu moda. Din ce îmi amintesc în vizitele făcute prin provincie, fiecare oraș mai mare sau reședintă de județ prin care am fost avea un mall sau un spațiu comercial asemenător, dar, tot la București umblă câinii cu covrigi în coadă.

Cred că mall-urile au suplinit lipsa de atractivitate a Bucureștiului, în care nu prea ai ce vedea ca obiective turistice în afară de Muzeul Antipa , Casa Poporului și Arcul de Triumf (ah și admiratul peisajului de pe cheiul Dâmboviței).

Nu contează că în orice oraș civilizat un mall se amplasează la periferie, ca să nu dea peste cap traficul din zona respectivă, nu, la noi trebuie trântit direct în buricul târgului ca sa fie”ușor accesibil” cu descrierea”la 5 minute de metrou”, ca un apartament de pe olx.

Inițial mi-am propus să boicotez această invazie asupra cartierului meu de baștină și să nu intru în mall, dar nu a fost cu puțintă, până la urma a trebuit să intru cu diferite ocazii să văd care e treaba, dar ce să vezi, spuneam de complex sportiv, bibliotecă sau spital că erau mai benefice societății, uite că ideile nu au fost rele. În loc de complex sportiv, a apărut o sală de fitness, un patinoar și niste mini-terenuri de tenis, în loc de bibliotecă au venit cărturești și diverta, iar în loc ds spital, eh, ăla poate să mai aștepte… Close enough!

Uite că diavolul nu a venit cu mâna goală, deci merită să bat palma cu el până trec puntea, că de, îmi place și să citesc și să merg la sală, iar la spital încerc să nu ajung. Așa am dat 2 pași înapoi de la stereotipurile legate de inutilitatea mall-urilor și am realizat că în anumite conjuncturi, e ok să ai un mall aproape. Dar pentru atât de puțin confort e în regulă să accepți că o să respiri un aer de 2 ori mai poluat și să nu te mai bucuri de liniștea cartierului tău?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: