În ce clasă ești?

prima_sedinta_parintii_clasa_zero_cum_nu_aveti_sapun_toaleta
foto: RFI România

 

Cu siguranță societatea modernă s-a schimbat mult față de vremurile în care Marx si Weber se gândeau în funcție de ce criterii să clasifice oamenii.

Dacă primul se rezuma la diviziunea dintre cei exploatați și exploatatorii capitaliști, celălalt conchidea că statusul social te face membru al unei anumite clase . Fără să consider că România este deosebită față de alte țări în tranziție din aceeași zona, aici s-au petrecut câteva mutații interesante.

Avem o clasă de jos extrem de numeroasă, captivă unor salarii înjositoare, de care nimeni nu se preocupă cu adevărat pentru ca aceștia să evolueze câtuși de puțin pe plan profesional,  că de…,unora le place să speculeze starea de fapt , o clasă de mijloc subțirică, segmentată, un indicator concludent mi se pare faptul că doar 7 români din 10 și-au permis o vacanță în anul 2017, ceea ce este îngrijorător, și o clasă de sus în principal formată din câteva de zeci de oameni cu o mare influență socială în unele cazuri oameni îmbogățiți din „biznisuri” aranjate cu statul, majoritatea trecuți pe la rahova sau poarta albă, dar a căror avere ilicită nu a fost confiscată niciodată, dar și oameni de afaceri veritabili care au pus pe picioare companii extrem de profitabile prin meritul lor antreprenorial.

Companiile multinaționale caută agitate forța de muncă ieftină care e plecată de mult pe alte meleaguri , iar celor care au rămas le oferă salarii mult mai bune decât în orice altă parte a câmpului muncii(zona non-corporații) , dar infinit mai mici decât cei care fac aceeași muncă în vest, chiar și raportat la nivelul de trai. Principalele elemente de status ce te încadrează într-o clasă socială sunt venitul, nivelul de instruire și influența socială dobândită. Scara de indicatori clasică a fost răsturnată de tot felul de habarniști semianalfabeți care au ajuns miniștri sau „oameni de afaceri” și sunt priviți de mulți cu admirație pe logica: „Uite bă, ai văzut că se poate să ajungi boss fără școală, dar cărând geanta șefului”.

Coeziunea socială este la pământ, tinerii se războiesc cu bătrânii și mentalitatea lor învechită, bătrânii nu-și clintesc 1 milimetru sistemul de valori pus la îndoială de „agitatorii soroșiști” și agenturile străine care ne sabotează și nu ne lasă să creștem pensiile , iar asistații social sunt tartorii care ne mănâncă ca lăcustele  țărișoara, deși România este țara din UE cu cele mai mici cheltuieli bugetare pe sistemul de social care(noi le numim pomeni) . Suntem de asemenea țara cu cea mai mare migrație după Siria, țară măcinată de 7 ani de un război civil devastator. Toate aceste statistici seci și năucitoare sunt interconectate iar cercul vicios nu pare că se va închide aici, la ce sa mai adaugi și că 75% din persoanele ce au participat la un sondaj declară că țara merge într-o direcție proastă. Lipsa de speranță în viitor pare a fi bomboana de pe colivă. Sincer, oricât aș fi de optimist, nu văd luminița de la capătul tunelului, sau poate sunt orbit la rându-mi de realitatea apăsătoare a unei țări ce pare că intră în dezintegrare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: