Viața de apoi


Foto: Guliver Getty Images

După îndelungi cugetări frământari și cumpăniri, la finele lui 2018 am luat decizia de a mă decupla de la social media pe parcursul noului an ce avea să vină. Am început cu Facebook, am perseverat și cu Instagram.

N-am fost vreodată un fan înfocat al acestor platforme, mai degrabă am încercat să le folosesc eu pe ele decât să mă folosească ele pe mine pentru interese obscure de business( vezi scandalul Cambridge Analytica)

Din nevoie și din naivitate, ca să ” fiu în trend cu moda” am coabitat câtiva ani cu acest cuplu facebook&instagram într-o relativă pace și armonie.

De la o vreme însă, am observat niște fenomene periculoase care au luat amploare pe aceste rețele și care de altfel m-au convins că e cazul să ”divorțez” de social media și că este mai bine ca fiecare să iși vadă de treabă în continuare.

Le voi analiza pe fiecare în parte în cele ce urmează, începând cu Facebook-ul.

Fiind un mare consumator de presă online, cea mai importantă funcție a Facebook-ului pentru mine era aceea de agregator de informații preluate din media. Evident, după ce terminam de citit titlul știrii iar apoi știrea în sine aruncam un ochi și asupra comentariilor ca să iau ” temperatura” opiniilor publicului.

De la un punct în colo însă, zona de comentarii a devenit un teren fertil pentru cultivarea și propagarea ” discursului urii” ce abunda în atacuri grosolane la persoană, invective rudimentare, manipulări, propagandă și evident, subminarea limbii române. Știu, veți spune că acest nivel extrem de coborât al disputelor online este întâlnit în mai mică sau mai mare măsură și pe site-urile de știri. De acord, cu atât mai rău.

Pur și simplu devenise intuitiv faptul că în funcție de poza și tilul ce apărea în prim plan pe newsfeed, persoana sau persoanele care făceau obiectul știrilor respective urmau să fie linșate cu atacuri furibunde la comentarii, în cea mai mare proporție nici nu se discuta subiectul abordat pe fond în cadrul știrilor . Ce e drept, puteai observa și câteva comentarii pertinente, dar erau timid așezate între rafale de cuvinte tastate într-un mod răstit ce emanau o ură viscerală greu de vindecat. N-am să le discreditez cu totul, ura este un sentiment ce poate fi uneori justificabil și ușor de înteles.

Dar ura exprimată pe o direcție total paralelă cu topicul și în general față de orice persoană care îmi pune la îndoială convingerile a ajuns chintesența discursivă a mediului online.

Știu, sunt zone mai elevate și zone mai suburbane ale Facebook-ului, dar armatele de postaci/trolli și conturi false erau în plin asalt pe toate palierele, iar Facebook parea complet impotent în a face ceva să combată această chestiune.

Mai apoi, fake-ul promovat intens de diferiții ”prieteni” de pe facebook care se străduiau din răsputeri să își expună acolo o viață infailibilă pe care o trăiesc într-un mod savuros postând poze care de care mai zâmbărețe și debordande….Un exemplu era o persoană despre care știam că se despărțise de iubit și tot week-end-ul plânsese în urma acelui moment dificil din viața, dar ce să vezi, pe Facebook postase tot în acel week-end o poza ce emana o fericire dublată de efervescență.

Când toate acestea au devenit grețoase și când vedem că petrec pe Facebook cam o oră de-a lungul unei zile am decis că este cazul să investesc acea oră în scopuri intelectuale, citind cărți, articole și teorii. Facebook-ul a devenit istorie de atunci, dar apropo, poți intra pe facebook și poți viziona pagini publice chiar dacă nu ai cont.

Despărțirea de Instagram.

Evident, Facebook și Instagram diferă foarte mult, dar au și multe asemănări amândoua devenind între timp fabrici de ” meme-uri” multe dintre ele foarte amuzante și inventive.

Odată cu apariția insta-story-ului totul, fiecare clipă din viața ta, inclusiv cele mai intime ” se impun” a fi shareuite într-un șir nesfârșit de capturi una după alta. Nu aveam o problema cu oamenii care postau mult în general atât timp cât conținutul era relativ ok calitativ, ci cu cei care erau redunanți și postau în prostie chestii pe care le consideram complet useless, tot felul de detalii din viața lor pe care probabil le considerau suficient de importante cât să merite a fi expuse pe instagram.

În continuare voi cita din analiza unui psiholog despre efectele nu tocmai benefice ale Instagram-ului asupra utilizatorilor.

Psihologul Lenke Iuhoş atrage atenţia însă că folosirea Instagram-ului poate produce anxietate, depresie, singurătate, poate afecta calitatea somnului, impactul asupra imaginii propriului corp şi teama de a nu fi la curent.I

“Cunoaşterea persoanelor noi de pe Instagram, ştiri noi, poze ca la carte, doar gândul asupra lor e capabil să provoace nelinişte profundă în cazul persoanelor vulnerabile. Stresul acela necontrolat, care dispare doar atunci când e vizualizată o postare, dă impuls neliniştii fără a ştii măcar de ce. Oamenii care îşi trăiesc viaţa mai mult în mediul online au tendinţa de a trata viaţa reală numai pe fugă.

Se bucură când primesc calificative în mediul online şi nu prea îi mai interesează opinia oamenilor despre ei în viaţa reală. Instagram-ul, mai nou, oferă o imagine distorsionată, în sensul că sunt evidenţiate, tăiate din context, doar momentele în care zâmbim pentru câteva secunde, clipe percepute de mulţi ca un model care se poate îndeplini, drept pentru care stările de anxietate au crescut exponenţial”, afirmă psihologul.

Sunt aserțiuni la care subscriu, observând empiric aceste tendințe la persoanele din jur (90% utilizatori de social media).

Despre viața socială de după retragerea de pe facebook și instgram

Nu a fost câtuși de puțin afectată, ba chiar din contra, acum când mă văd cu prietenii nu mai am reflexul de a butona telefonul și mă pot bucura în liniște și fără să fiu cu mintea la ce am văzut pe insta acum 15 minute de clipele petrecute împreună fără a fi mereu distras de notificări și postări de ultimă oră.

În rest, acest proces s-a dovedit a fi până în prezent un detox fizic(mai puțin stat cu ochii în telefon) și psihic, odată cu eliminarea situației în care mă simțeam invadat de energiile extra-negative pe care facebook-ul le emană inerent, certuri suburbane fără nicio logică și alte tentații de a fi dependent de social media și de a-mi expune acolo sentimentele și starea de spirit.

Articol publicat și în Republica.ro

https://republica.ro/am-divortat-de-facebook-si-de-instagram-si-am-descoperit-cu-surprindere-ca-exista-viata-si-dupa-social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: