Justiția rămâne în opoziție.

statueta-zeita-justitiei-49cm-189lei-3
foto: Juliana.ro

#Toți pentru justiție

În ultimul an și câteva luni s-a putut observa că singura redută de necucerit în fața unei puteri abuzive și discreționare care își sfidează cetățenii și angajamentele europene este justiția. Ea poate rezista la atacuri și bombardamente non-stop pentru că va avea mereu în spate un număr de fani ce sunt dispuși să nu dea niciun pas înapoi de la un bun social câștigat cu sânge, o justiție independentă.

Când spun justiție nu mă refer la instituțiiile din domeniul juridic, ci la valorile care stau la baza acestui ansamblu. Într-o democrație funcțională, justiția este o piesă cheie a puzzle-ului care ține în frâu ambițiile despotice ale unor baroni lacomi ce au pus vremelnic mâna pe putere și își impun cu forța propria viziune asupra lumii.

Justiția are la bază în primul rând, morala, de aceea legile interzic luarea de mită, abuzul în serviciu și orice fel de acte de coruptie, pentru că majoritatea oamenilor consideră aceste fapte lipsite de morală. Sistemul juridic reprezintă un cumul de valori și principii împărtășite de o o parte mai mică sau mai însemnată a țării la un moment dat.

Pe probleme de independență a justiției nu este loc de negocieri pe sub masă, este ceva inacceptabil și atât . Dacă românii vor ceda fără luptă și vor cădea în plasa celor care se victimizează toată ziua și fac tele-justiție, asta va crea un precedent extrem de grav pentru exisțența sistemului democratic. Schimbarea unui procuror șef DNA ostil este doar un pas mărunt pentru ”penali”, dar un pas mare către ceea ce doresc ei pe termen lung în România, mai exact restaurația ceaușismului și revenirea la stadiul în care cercurile de putere și influență aveau imunitate și nu puteau fi ajunși de brațul lung al legii. Dacă obțin așa ceva, după vor spune că e ok și cenzura, și scoaterea României din UE și tot așa.

Când oamenii ies în stradă ca să apere independența justiției, ei își apară în fapt propriul sistem de valori amenințat fără temei de tot felul de oportuniști certați cu legea. Este de neconceput ca cineva să transforme paradigma de funcționare a justiției pentru că se apropie o sentință sau pentru că îi e frică că poate să fie tras la răspundere față de acțiunile săvârșite exact ca oricare alt cetățean. Justiția reprezintă interesul general al societății pe termen lung, nu interesul infractorilor care simt că se apropie funia de par.

Puteți cataloga cele de mai sus ca fiind utopia ”tinerilor frumoși și liberi” cum ar spune canalele de propaganda din media ca să denigreze o categorie socială( protestatrii) fără motive raționale, ci doar pentru că cine nu este cu noi, este împotriva noastră( motto-ul lor în viață) . Pe vremuri, televiziunile din România erau percepute drept apropiate de un partid sau altul, dar acum dihotomia se face între televiziuni care susțin justiția și implicit valorile sociale și televiziunile ce demonizează sistemul juridic și afirmă fără ocolișuri că anticorupția e rea, dar stau toată ziua în gură cu ”drepturile și libertățile cețățenilor care sunt abuzate” și bla bla. Păi, n-au cetățenii dreptul și libertatea să existe într-o țară în care corupția este diminuată pe cât posibil, astfel încât lucrurile să funcționeze în mod egal și corect raportat la toți cetățenii? Eu cred că îl au.

Pentru că oamenii din stradă nu se mai simt reprezentați de partidele politice din parlament, aceștia si-au găsit o umbrelă în instituțiile judiciare care se încăpățânează să își facă treaba conform separației puterilor în stat și să facă anchete celor asupra cărora planează suspiciuni rezonabile. Da, justiția este cel mai bun partid de opoziție la ora actuală în fața armatei de inculpați și condamnați aroganți și distrugători ieșiți cu mitraliera în mână pe strada să ne bage pe gât că statul aparține de fapt găștilor de interese din politică și servicii, nu cetățenilor onești.

Politicienii s-au crezut mult timp intangibili, până când justiția a început efectiv să devină o putere în stat, nu anexa nomenclaturii de după 90′, iar acest lucru a constituit și constituie cel mai mare pericol pentru viața celor cu frică de lege. Ei nu acceptă că pot fi scoși din joc de justiție și trimiși la beciul domnesc pentru mișmașurile lor, de aceea reactionează furibund și concertat impinși de la spate de instinctul de conservare a puterii.

Toata această luptă crâncenă dintre cele două tabere nu are un final previzibil, dar cert este că oamenii vor avea mereu principii după care să își ghideze viața, mai bune sau mai proaste, ceea ce politicienii nu au avut niciodată și nici nu are rost să porți o discuție cu ei despre așa ceva. Meciul de skandenberg dintre putere și justiție este poate cel mai important test de după revoluție. De care parte a istoriei vrem să fim?

3 gânduri despre „Justiția rămâne în opoziție.

Adăugă-le pe ale tale

 1. Am observat tranșarea acestei lupte între bine și rău în părți cuantificabile. Este o greșeală de percepție, sau de focalizare excesivă pe un singur subiect. Este adevărat că „vârful de lance” îl reprezintă acum DNA, dar nu trebuiesc uitați ceilalți magistrați, care cu eforturi incredibile, într-o lege strâmbă, încearcă să facă dreptate. Mulți, disperă, își abandonează principiile, și asta pentru că sunt și ei oameni, au o familie, copii, iar tentațiile sunt prea mari, sunt jerfe pe altarul dreptății. important este să fim solidari cu acei cărora conștiința încă le dictează, discret, fără a le ridica statui de lut care să-i fragilizeze suplimentar. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. De acord, nu trebuie pierdute din vedere celelalte institutii cheie din sistem, dar oamenii sustin în mod special DNA pentru a primeni clasa politica si pentru anihilarea încrengaturilor de tip mafiot din administrație. Oamenii strigă” Justiție, nu coruptie” pentru că își doresc ca tot mecanismul să functioneze in interesul lor.
   Nu există păduri fara uscaturi, dar nucleul de bază trebuie să rămână cu principiile pe umeri. Sunt de acord cu dvs că e greu să rămâi integru dar până la urmă asta e lupta pe care o ducem cu toții, triumful principiilor și schimbarea vechii orânduiri.

   Apreciază

   1. „ triumful principiilor și schimbarea vechii orânduiri” nu-l vom vedea niciodată. Idea asta cu orânduirile este inventată de profesorii de istorie în nevoia lor de a-și sistematiza programa. Istoria este fluidă cu pusee de maxim maximorum și minim minimorum. România se află într-un punct de inflexiune și, precum un carusel care și-a epuizat energia potențială, are nevoie de un nou imbold. Occidentul, într-o stare mai critică decât a noastră, a abordat măsuri mai radicale- a se vedea masivul influx de imigranți, în forțarea unei împrospătări cu gene noi. O metisare care să readucă voința și combativitatea unor națiuni îmbătrânite și la propriu și la figurat. La noi rezerva de imbecili pare inepuizabilă și nici o speranță, cel puțin pe trei generații. Poate aduce Dragnea (cum zicea) niscaiva chinezi. Am mai văzut dă’știa de-și taie singuri craca de sub picioare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: