Moștenirea tandemului Federer-Nadal

1514215947117
foto: eluniversal.com

Și legendele se retrag la un moment dat, deși fanii tenisului ar vrea să nu apuce niciodată acele zile când cei doi mari coloși ai sportului alb vor păși de pe terenul de tenis în terenul legendelor ce rămân pentu eternitate în istorie.

Oricat s-ar strădui analiștii sportivi să găsească înlocuitori pentru cei 2, nu cred că vor izbuti să găsească prea curând, având în vedere prestația generației de după 90′. Mulți jucători talentați, cu stofă de campioni, dar care nu reușesc să iși depășească condiția de speranțe ce își așteaptă momentul de glorie ca să confirme așteptările publicului. Dacă până acum nu s-a întâmplat asta, mă tem că este prea târziu pentru ei să iși atingă potențialul maxim.

Până la vârsta de 25 de ani, un fel de prag psihologic al maturității în cariera unui tenismen, Nadal avea 10 titluri de grand slam, în timp ce Federer avea 8. Astăzi pare deja o fantezie ca un tânăr jucător de până în 20 de ani să câștige un turneu de mare slam. Plutonul de jucători veșnic în căutarea unui titlu compus din Dimitrov, Raonic, Nishikori, Tsonga și mulți alții au trecut de prima tinerețe fără să se impună cu adevărat în circuitul ATP, fiecare din cauza propriilor impedimente și neajunsuri.

Principalul argument pentru incapacitatea altora de a urca în ierarhia valorică este stilul de joc. În opinia mea, oricât s-ar strădui cineva să reproducă jocul lui Federer sau Nadal nu va reuși. Aceștia doi au modificat structural tenisul cu propria imagine și cu unicitatea unor lovituri ce le aparțin în exclusivitate. Dacă niciun copil nu se chinuie cu dârzenie la antrenament să imite loviturile lui Djokovic sau Murray, înseamnă că nu vede ceva special la aceștia, de aceea îi percepe ca pe niște jucători mari, dar nu suficient de mari pentru cartea de istorie( în care vor apărea și ei, dar nu pe primele pagini).

Federer și Nadal au influențat evoluția tenisului prin alura de invincibilitate, prin personalitățile lor, o tehnică de excepție dar și conduita sportivă ireproșabilă. Toate aceste ingrediente au generat un număr imens de fani care îi deosebește de orice alt jucător care își face veacul prin circuitul ATP.

Dacă aș fi din nou un copil ce se uită cu pasiune la tenis nu știu pe cine aș lua drept model de urmat în carieră. Se resimte cu adevărat discrepanța dintre jucătorii de pluton și cei emblematici prin faptul că ultimii sunt percepuți ca idoli sau supereroi de pasionații de tenis. Nimeni nu spune că Dimitrov nu e un jucător bun, dar parcă îi lipsește mereu ceva pentru a se auto-depăși. Plafonarea e cea mai vizibilă atunci când nu reușești să întreci un nivel cu care publicul s-a obișnuit. De aceea este dificil să îl transformi pe Dimitrov într-un idol. Ori, Federer și Nadal au dovedit de atâtea ori că pot întoarce clipind din degete soarta unui meci, pot uimi publicul cu o lovitură magistrală care demoralizează chiar și cei mai puternici oponenți.

Federer și Nadal lasă moștenire publicului imaginea de sportivi care s-au născut pentru a face istorie, nu ca niște campioni fabricați a căror glorie se evaporă rapid și inevitabil se întorc întru-un con de umbră. Cu toate acestea, este greu de anticipat dacă în viitorul apropiat va mai răsări vreo stea care să strălucească atât de tare pe durata întregii cariere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: