Cum a devenit GTA un joc prosocial

screenshot_20180201-171522282444627.png
caption: youtube

 

Foto:youtube

Aproape toată lumea a jucat cel putin o dată acest joc. Despre el circulă foarte multe legende despre care aș vrea să vorbesc. Fie că e o versiune mai nouă sau mai veche, gta vice city, san andreas, gta 4 sau gta 5, evoluția jocurilor rockstar nu mi se pare că urmează același pattern. „Gta,jocul ăla nebun în care faci ce vrei și impuști pe toată lumea pe stradă, la ce sa fie bun așa ceva pentru un copil?” s-ar întreba circumspect orice părinte.

Cred că și pe creatorii rockstar îi bufnește râsul când pun pe copertă cifra 18, care indică vârsta minimă pe care ar trebui să o aibă orice jucător, probabil una dintre cele mai încălcate reguli din lume dacă ar fi să contabilizez de câte ori am auzit „am jucat și eu când eram mic/mică” Mda, așa este, un adolescent nu prea are ce căuta în gta, dar eu o să mă focusez pe latura constructivă a acestui joc, căci exista și așa ceva în opinia mea.

În primul rând, jocul ilustrează o lume utopică în care poți acționa așa cum vrei tu în societate, fără să te pună o autoritate să respecti reguli stricte în orice moment al jocului. Practic îți oferă libertate și deschidere să faci orice vrei însemnând să îți deschizi propria afacere, să participi la curse, să te alături unei organizații, să îți îmbraci caracterul după preferințe, să înveți să zbori cu avionul.O dezinhibare e întotdeauna binevenită când vrei să evadezi din rutina obositoare de zi cu zi . Nu am enumerat nicio acțiune violentă pentru că despre asta voi discuta în cele ce urmează.

Jocul a devenit foarte sensibil cu delictele si acțiunile violente.De multe ori dacă furi o mașină sau omori un om,nu vei scapa nepedepsit, poliția apare mereu, devii din ce în ce mai căutat și e foarte greu să scapi de ei fără se te omoare. Jocul te descurajează să comiți acțiuni anti-sociale pentru că vei muri cel mai probabil și vei pierde și niste bani la respawn. La online, primești chiar o mică recompensa bănească de 2000 de $ la un anumit interval regulat dacă ești un jucător de tip „good sport” care se comporta frumos cu cei din jur,un stimulent mic dar oportun atunci când ai nevoie de bani în joc. La început când ești level mic și vrei să te dezvolți, ai nevoie să acumulezi venituri pe care să le drămuiești bine,să le investești în lucruri care să fie rentabile în timp. Echilibrul financiar e foarte important stimulând astfel o gândire economică vizionară și pragmatică. De altfel sunt numeroase metode de a face bani, mie personal îmi plac cursele de mașini în care,pe merit, cel care scoate cel mai bun timp câștigă mai mulți bani, iar următoarele premii scad treptat în funcție de locul pe care îl ocupi în ierarhia finală. Fie ca cel mai bun să căștige,competiție și meritocrație.

Ești încurajat de asemenea să aderi la un „crew” și să lucrezi în echipa pentru a îndeplini diferite obiective prin care toată lumea are de câștigat. Ți se induce deci conceptul de respectare a normele unui grup, ideea de conlucrare ,nu să rămâi tot jocul izolat tu și caracterul tău într-un mare oraș. Toate acestea mă fac să cred că dezvoltatorii au vrut să modifice percepția publică a acestui joc, dintr-un spațiu anarhic si incontrabil către un joc în care îți poți dezvolta anumite aptitudini sociale benefice.

Cât despre partea cu crime, împușcături, jafuri la magazine de bijuterii și trasul cu bazuka în mașina de poliție, astea sunt practic identitatea care a dat atâta faimă acestui joc, încât de ele nu ai cum să te debarasezi, dar dacă arunci o privire obiectivă a jocului în ansamblu, rămâne un loc al nelegiuirilor și agresivității pe de o parte, dar și un joc al viziunii, al lucrului în echipă și al meritului abilităților tale.

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑